Krukmakeri & Textilverkstad

Pär Axelsson,

Eva Dahlberg-Axelsson

 

Eva: ”Jag har arbetat med konsthantverk sedan början av 80-talet. Jag vill utforska hur vi ser på det textila materialet. Hur påverkar traditionen vår syn på det textila arbetet? Vilken betydelse får valet av teknik i den upplevelsen som engagerar hela människan, eller i processen bakom arbetet. Materialet har en egen potential, i formandet, finns lusten, och kärleken. Jag vill synliggöra och omforma det välkända i en ny skepnad.”

 

I ett vackert, gult gammalt trähus i centrala Robertsfors finns textilkonstnären Eva Dahlberg-Axelsson och krukmakaren Pär Axelsson.

Eva arbetar med textilkonst och handtryckta brukstextilier. Mönstren är egna kompositioner, ofta med organiska former. Handtrycken blir till metervara eller bruksföremål som t.ex. kuddar, brickor, sjalar m.m. I sina textila bilder använder hon sig av olika handtrycksmetoder, men också collage och broderi.

Pär Axelsson är krukmakare. Form, dekor och funktion förenas i hans drejade bruksföremål i stengods; kannor, fat, vaser, skålar, muggar mm.

 

Krukmakeri och textilverkstad

Öppettider

Sommaröppet:

27/6-31/7 Måndag - fredag 10-17, lördag 10-13

Resten av året: 

Måndag - torsdag flexibla tider,

fredag 10-17, lördag 10-13

Pär: ”Jag arbetar som keramiker i egen verkstad sedan 1989. Brukskeramiken ligger mig varmt om hjärtat, och kring den kretsar det mesta av mitt arbete. Jag arbetar traditionellt; formar på drejskivan, monterar och dekorerar med enkla handverktyg och mina egna händer. Keramiska bruksföremål är idag för mig en kommunikationsform. Här ges möjligheter till att genom vardagens bruksting skapa kontakt med andra människor. Det är en utmaning att i ett kärl förmedla, genom spåren av händers och verktygs möte med leran, den tysta kunskapens förmåga. Taktilitet i material, ytor, form och funktion är det keramiska konsthantverkets styrka, och en väg till mötet med användaren.”

Adress


Krukmakeri och Textilverkstad

Storgatan 11,

915 31 ROBERTSFORS